Sverige mest rättvist i EU
Sverige är det socialt mest rättvisa landet i EU. Detta enligt en rankning från den tyska stiftelsen Bertelsmann, som varnar för att ökande klyftor i många EU-länder undergräver samhällets legitimitet.
Trots att EU-länderna långsamt börjar återhämta sig efter finanskrisen 2007-2008 är arbetslösheten fortfarande högre än den var före krisen, konstaterar Bertelsmann. De lågavlönade jobben har också blivit fler, vilket har resulterat i en ökning av andelen som riskerar fattigdom trots heltidsarbete.
Det innebär en fara för ländernas sammanhållning och stabilitet, anser Aart De Geus, ordförande och vd för stiftelsen Bertelsmann: ”När fler och fler människor inte kan leva på sitt arbete undergrävs legitimiteten för vår ekonomiska och sociala ordning”, skriver han på stiftelsens hemsida. Rapporten pekar också på de många studier som visar att ökande ojämlikhet riskerar att försämra den långsiktiga ekonomiska tillväxten.
Särskilt de unga har drabbats av tillbakagången efter krisen. Drygt var femte ung person var utan jobb förra året, mot 15,6 procent 2008. I många länder syns också ett växande gap mellan generationerna, där betydligt fler barn och unga är fattiga jämfört med pensionärerna. Nästan vart tionde barn har det materiellt så svårt att de saknar basala bekvämligheter som värme och telefon. Många av rekommendationerna i rapporten handlar också om att förbättra livsvillkoren för barn och ungdomar.
Stiftelsen Bertelsmann har i sin rankning värderat 36 sociala indikatorer på områdena fattigdom, utbildning, förhållanden mellan generationerna, arbetsmarknad, hälsa och social sammanhållning.
Sverige kommer på första plats i mätningarna för 2015, precis som alla år sedan mätningarna startades 2008. Därnäst kommer Finland, Danmark och Tjeckien, medan Bulgarien, Rumänien och Grekland hamnar i botten.
Men det handlar inte bara om att rika länder i norr ställs mot fattigare länder i syd och öst, framhåller Bertelsmann. Exempelvis har Tjeckien, Estland och Slovenien, som bara är genomsnittligt rika, placerat sig högt på listan över social rättvisa tack vare en aktiv politik som minskat fattigdomen, förbättrat utbildningssystemen och ökat rättvisan mellan olika åldersgrupper. En kontrast är Irland, som ligger högst av alla i fråga om BNP per invånare, men bara presterar genomsnittligt på området social rättvisa.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.