Sverige får FN-kritik
Fyra av fem svenska ambassadörer i utlandet är män. Och av de 39 myndighetschefer regeringen utnämnde år 2 000 är 28 män.
Det berättade statsrådet Britta Lejon i en interpellationsdebatt i riksdagen. Trots den uppenbara könsobalansen ansåg hon att Sverige är på rätt väg och att de åtgärder regeringen vidtar har haft effekt. Exempelvis har andelen kvinnliga myndighetschefer ökat till 28 från tre procent 1990.
Men Sverige har fått kritik av FNs kommitté mot diskriminering av kvinnor, påpekade Rosita Runegrund (kd). Kritiken har bland annat gällt domstolarna, utrikesförvaltningen och universiteten.
– Ser vi på situationen inom utbildningsväsendet anser regeringen inte att könsfördelningen vad gäller professorer är rimlig, medgav Britta Lejon.
Ministern kommenterade också löneglappet mellan kvinnor och män.
– Som gammal facklig förhandlare kan jag bara säga att jag tror att en av orsakerna till att det ser ut som det gör i dag är att det finns för få kvinnor vid förhandlingsborden. Jag var nästan alltid ensam kvinna.
Britta Lejon var tidigare ordförande i STs avdelning på regeringskansliet och ledamot i förbundsstyrelsen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.