Sverige emot ökade avgifter i EU

EU2013-02-07

EUs stats- och regeringschefer samlas nu i Bryssel för att slutmangla EUs långtidsbudget. Den svenska regeringen driver en hård linje mot ökade avgifter och minskad svensk rabatt.

Motsättningarna kring EUs budget för perioden 2014-2020 har varit stora, och förhandlingarna ligger efter tidtabellen. I slutet av november ajournerades Europeiska rådets möte, eftersom man inte lyckades enas. Nu går förhandlingarna in i sitt slutskede i samband med rådets möte i Bryssel torsdag-fredag. Målet är att nå en överenskommelse före helgen.

Sverige är ett av en grupp länder som vill ha en restriktiv budget som tar hänsyn till det ansträngda finansiella läget i många medlemsländer, som en följd av finanskrisen, skriver regeringen i ett pressmeddelande inför mötet.

I förhandlingarna kommer Sverige bland annat att driva att utgifterna i allmänhet bör minska, och att i synnerhet kostnaderna för jordbruksstödet och sammanhållningspolitiken ska ner. I stället vill Sverige se satsningar på mer tillväxtskapande åtgärder som forskning och utbildning, och på områden som klimat, brottsbekämpning och utrikespolitik. Regeringen motsätter sig bestämt minskade rabatter och ökade avgifter för Sveriges del.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Krister (ej verifierad) tis, 02/19/2013 - 09:01
Betvivlar att politikerna i de två stora eller folkpartiet är emot ökningen de vill istället visa sig populistiska och ge något till det svenska folket. Att EU fortsätter öka sin budget samtidigt som medlemsländer skär i sina och andra lider svårt för att behålla euron är kallt. Att sakna någon som helst sympati för de svårigheter flera medlemsländer befinner sig i oavsett om de själva har anvar för sin sitution eller ej visar att de är oförmögna att leda.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA