Svenska myndigheter alltför nationella
De svenska myndigheterna behöver bli bättre på att hantera den globaliserade världen. Deras alltför nationella perspektiv leder till problem och ineffektivitet, enligt Riksrevisionens årsrapport.
Befolkningen rör sig allt mer över nationsgränserna, men de svenska myndigheternas anpassning till de nya förhållandena är ”alltför svag och långsam”. Problemen rör bland andra Försäkringskassan, Verket för högskoleservice, Skatteverket, Migrationsverket och CSN.
Enligt Riksrevsionen får det nationella perspektivet flera allvarliga konsekvenser. Trots att Försäkringskassan 2007 betalade ut 5,2 miljarder kronor till utlandsbosatta personer har myndigheten dålig kunskap om vilka som tar emot bidrag. ”En uppenbar risk med detta är att beslut om ersättning fattas på otillräcklig grund”, skriver riksrevisorerna. Försäkringskassan har också svårt att hantera felaktiga utbetalningar till utlandsboende och kassans fordringar utomlands har fördubblats de senaste fem åren. Bara tio procent av de återbetalningsskyldiga som bor utomlands betalar sina skulder.
Verket för högskoleservice, CSN, de svenska lärosätena och Migrationsverket behöver också anpassa sig till befolkningens rörlighet. Ansökningssystemet till högskolestudier är dåligt på att hantera utländska ansökningar och det finns ”stora risker för felaktiga utbetalningar” av studiemedel vid utlandsstudier. Myndigheternas nationella perspektiv ökar också riskerna för förlorade skatteintäkter, när allt fler flyttar utomlands.
I sin årsrapport kritiserar revisorerna också Sveriges sätt att hantera EU-beslut. Regeringen behöver bli bättre på att analysera och klargöra vilka valmöjligheter som EG-rätten tillåter. Revisorerna anser att regeringen inte tillräckligt analyserar det nationella handlingsutrymmet. Sveriges system med självständiga myndigheter och långtgående delegering ställer stora krav på regeringens styrning, betonar revisorerna. Därför behöver både analysen och ansvarsfördelningen mellan olika myndigheter klargöras vid varje EU-beslut, anser Riksrevisionen.
Några av Riksrevsionens rekommendationer till regeringen:
- Säkerställ att analyser av det nationella handlingsutrymmet görs vid genomförande och tillämpning av EG-lagstiftning och bidrag i syfte att nå målen till lägsta möjliga kostnad.
- Säkerställ en väl fungerande tillsyn och kontroll av EU-medel.
- Överväg en samlad lösning för att säkerställa en effektiv hantering av myndigheternas fordringar i utlandet.
- Följ utvecklingen inom området för skatteuppskov noga och ha beredskap att ändra regelverk alternativt omförhandla dubbelbeskattningsavtal.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.