Svenska Amnesty 40 år
Kampen för mänskliga rättigheter och mot tortyr, dödsstraff, förföljelse och kränkningar på grund av åsikter, tro, kön, religion eller etnisk tillhörighet. Det har Svenska Amnesty arbetat för i 40 år.
Det hela började den 28 oktober 1964. En rad engagerade människor samlades till ett möte i ABF-huset i Stockholm och bildade den svenska sektionen för Amnesty International. Advokat Hans Göran Franck blev dess förste ordförande.
Till en början sågs Amnesty med viss skepticism därför att organisationen inte valde sida mellan öst och väst utan kämpade mot förtryck oavsett var det förekom.
Den svenska sektionen av Amnesty har engagerat sig mycket starkt mot tortyr och dödsstraff. 1977 hölls den första konferensen mot tortyr och dåvarande ordföranden Thomas Hammarberg fick lämna konferensen för att å Amnestys vägnar motta Nobels fredspris i Oslo.
Genom åren har Amnestygrupper funnits i hela landet och engagerat sig för tiotusentals enskilda individer som utsatts för kränkningar mot mänskliga rättigheter. Man har krävt att samvetsfångar som fängslats ska friges, kampanjer har anordnats mot försvinnanden, tortyr och dödsstraff.
Idag har Svenska Amnesty 57 000 medlemmar och 250 arbetsgrupper och enligt nuvarande ordföranden Christine Palme är Amnestys Internationals totala medlemsantal runt 2 miljoner i mer än 150 länder.
Amnestys arbete har förändrats – från att enbart ha riktat sig mot stater och regeringar har protesterna sedan 90-talet också gått till väpnade grupper och privatpersoner som begår övergrepp. Och i år inleddes en världskampanj med temat ”stoppa våldet mot kvinnor”.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.