Svårt värdera effekt av avdrag

ARBETSMARKNAD2012-01-27

Det är svårt att värdera vilken betydelse jobbskatteavdragen haft på sysselsättningen. Det framgår av en rapport från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU.

Det är svårt att värdera vilken betydelse jobbskatteavdragen haft på sysselsättningen. Det framgår av en rapport från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU.

Nationalekonomen Eva Mörk har på IFAUs uppdrag försökt analysera vilka effekter de olika jobbskatteavdragen haft på sysselsättningen. Det uttalade målet med att införa avdragen har från regeringen varit att öka incitamenten för arbete. Men enligt Eva Mörk går det inte att påvisa att avdraget skulle ha haft en sådan effekt.

”Vår bedömning är att det inte går att dra några säkra slutsatser kring effekterna. Fördjupade analyser tyder också på att det finns underliggande trender i sysselsättningen som samvarierar med jobbskatteavdraget och som är mycket svåra att fånga upp”, förklarar Eva Mörk i ett pressmeddelande.

En stor svårighet för forskningen att komma till ett bestämt resultat är enligt Eva Mörk att det inte finns någon referensgrupp som inte har påverkats av jobbskatteavdragen. Jämförelsen tyder på att sysselsättningen ökade mer bland dem som fick större skattesänkningar. Men om man gör motsvarande jämförelse för tiden innan jobbskatteavdraget infördes ser man samma mönster. Det pekar enligt rapporten på att det finns andra faktorer som åtminstone delvis förklarar resultaten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA