Svårt för myndighet klara uppdraget

STATSFÖRVALTNING2011-05-03

Många myndigheter får allt svårare att klara sina uppdrag, på grund av regeringens krav på ökad produktivitet. Det visar en undersökning bland myndighetschefer som Saco-S har genomfört.

Myndigheterna måste få en bättre balans mellan uppdrag och finansiering, tycker flera av de myndighetschefer som medverkar i Saco-S undersökning.

Sedan 1997 har regeringens finansiering av de statliga lönerna ökat med 32,2 procent. Men lönerna har i praktiken ökat med 58,8 procent. Mellanskillnaden, nästan 27 procent, har alltså myndigheterna själva behövt stå för. Det har gjort det svårare för dem att uppfylla sina övriga uppdrag, anser Saco-S.

Saco-S har genomfört en undersökning bland de myndigheter vars verksamhet till största delen finansieras via statliga anslag.

Undersökningen visar att:

• Två tredjedelar tycker att den nuvarande modellen för löneomräkning inte är bra. Endast ett fåtal är nöjda.

• 6 av 10 är missnöjda med produktivitetsavdragets konstruktion, eftersom det minskar myndigheternas möjligheter att fullgöra uppdragen.

• 90 procent vill förlänga dagens ettåriga budgetperiod. 63 procent anser att en treårig budgetperiod vore lämpligast.

• Nästan två tredjedelar menar att om nuvarande anslagsmodell behålls oförändrad så kommer kvaliteten och kvantiteten i deras verksamheter att minska under de närmaste åren.

Saco-S är den gemensamma förhandlingskartellen för Saco-förbund med statligt anställda medlemmar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA