Annons:

Svårt förutsäga sjukfrånvaro

SJUKREGLER2012-12-07

Det är inte bara ändrad hälsa, befolkningsstruktur eller regeländringar som påverkar sjukfrånvaron – det finns många faktorer som påverkar utvecklingen, konstaterar ISF i en rapport till regeringen.

Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, har haft regeringens uppdrag att kartlägga anledningen till variationerna i sjukfrånvaron. I sin rapport konstaterar myndigheten att det inte går att hitta en jämviktsnivå för sjukfrånvaro på samma sätt som för arbetslöshet. Arbetslöshet beror enligt nationalekonomerna på att utbudet av arbetskraft är större än efterfrågan, men liknande resonemang är inte möjliga för sjukfrånvaron, enligt ISF.

Sjukfrånvaron och utnyttjandet av sjukförsäkringen varierar på ett sätt som är svårt att förklara med enbart förändrad hälsa, befolkningsstruktur eller regeländringar inom sjukförsäkringen. Frånvaron påverkas också av hur sjukvården fungerar, attityder till sjukskrivning, sociala interaktioner, arbetsmiljö och andra anställningsförhållanden, medicinsk utveckling, ekonomiska incitament till arbete, vilka som deltar i arbetskraften och hur sjukförsäkringen samspelar med andra socialförsäkringar, enligt rapporten.

Det är sannolikt att förändringarna av sjukförsäkringen påverkat sjukfrånvaron, menar ISF. Rehabiliteringskedjans fasta tidsgränser bidrar troligen till en mer stabil utveckling av sjukfrånvaron. Men sjukfrånvaron beror också till exempel på förändringar i arbetsmiljön, ändrade attityder till sjukskrivning eller skillnader i tillämpningen av reglerna. Därför är det svårt att förutspå hur stora variationerna kommer att bli i framtiden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA