Svår situation för anställda på SiS-hem

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2017-04-07

Nu stängs en avdelning på Statens institutionsstyrelses ungdomshem Berga i förtid. Personalen söker sig därifrån sedan Kriminalvården sagt upp hyreskontraktet. ”Det är ingen bra arbetsmiljö”, säger STs sektionsordförande Jan-Erik Berglind.

Så sent som 15 februari förra året fick Statens institutionsstyrelse hyra anstalten Helsingborg av Kriminalvården för att starta ett ungdomshem för framför allt ensamkommande pojkar.

Men hyrestiden blev inte långvarig. Kriminalvården har sagt upp kontraktet och lokalerna ska vara utrymda till årsskiftet.

Institutionen har närmare åttio tillsvidareanställda och därutöver timanställda. Nu har en avdelning börjat avvecklas med omedelbar verkan.

– Det är ganska uppgivet, folk mår dåligt och det märker ju även ungdomarna. Och de anställda oroar sig också för hur en flytt påverkar de pojkar som bor på institutionen, säger Jan-Erik Berglind.

Han berättar att omställningsförhandlingar påbörjas i nästa vecka och veckan efter det kommer Trygghetsstiftelsen kommer och informerar om vilket stöd som finns att få.

– Läget är svårt med folk som söker sig från Berga för att trygga sin framtid. Vi tappar massa kompetent folk.

Enligt Jan-Erik Berglind har personalen hittills fått information om att man ska införa anställningsstopp på övriga institutioner i Skåne för att kunna omplacera så många som möjligt. 

Enligt ST har det kostat tolv till tretton miljoner kronor att anpassa anstalten till SiS behov. Den ska nu återställas och besiktigas före årsskiftet.

– Kriminalvården vill ha tillbaka sina lokaler och det var ett tvåårskontrakt. Det man kan vara kritisk mot är att det saknas en plan b.

SiS ska dock utvidga en befintlig institution i Hässleholm.

– Men där har man inte satt ned spaden än, så det dröjer nog minst ett år, säger Jan-Erik Berglind.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA