Svångrem trots nytt filmavtal
– Regeringen har ambitioner med filmpolitiken, men vår budget verkar så slimmad att det inte är mycket vi kan förbättra eller förnya, säger Marika Junström, ST på Svenska Filminstitutet.
I regeringens filmpolitiska proposition har verksamheten vid Svenska Filminstitutet brutits loss från filmavtalet. Regeringen föreslår att den del som inte har med nyproduktion av svensk film att göra finansieras med statliga medel.
Regeringen vill också att den verksamheten från årsskiftet ska omfattas av offentlighetsprincipen, på samma villkor som annan myndighetsverksamhet.
Oro för framtiden
– Vi har ännu inte sett någon färdig budget för nästa år. Ledningen arbetar med den och som fack kommer vi sedan att ha synpunkter, säger Marika Junström.
De cirka 115 miljoner kronor som anslås till institutets verksamhet vid sidan om filmavtalet innebär att man stannar på ungefär samma nivå som i år, då verksamheten gått på sparlåga i väntan på ett nytt filmavtal. Och på institutet är man orolig för vad det kommer att innebära:
Svårt förverkliga idéerna
– Det är i princip en ren överlevnadsbudget. Vi har naturligtvis många goda idéer om vad vi ska göra för filmkulturen, men med de här ekonomiska ramarna blir det svårt att förverkliga dem, säger Marika Junström.
I det filmavtal som nyligen träffats mellan regeringen, filmbranschen och flera TV-kanaler har man reglerat hur nyproduktionen av svensk film ska finansieras. Staten satsar 175 miljoner kronor, de övriga avtalsparterna skjuter gemensamt till ytterligare 162 miljoner kronor. Dessutom har TV-kanalerna åtagit sig att satsa minst 58 miljoner kronor på att köpa och sända de filmer som produceras.
Filmavtalet
Bakom filmavtalet står staten, Sveriges Biografägareförbund, Föreningen Sveriges Filmproducenter, Sveriges Filmuthyrareförening, SVT, TV4, Våra Gårdar, Folkets Hus och Parker, Svenska Filmdistributörers Förening, MTG, Kanal 5 och C More Entertainment. De fyra sistnämnda är nya avtalsparter i och med 2006 års filmavtal.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.