Svag styrning av brottsbekämpning

REGERINGEN2019-04-05

Regeringens styrning av myndigheternas arbete för att bekämpa organiserad brottslighet har varit svag och otydlig, anser Riksrevisionen i en rapport. Brister i uppföljningen gör dessutom att insatsernas effekter inte går att utvärdera.

Sedan 2008 samarbetar tolv myndigheter på regeringens uppdrag för att bekämpa organiserad brottslighet. Det är en omfattande verksamhet. Under perioden 2013–2018 satsade myndigheterna mer än 2,8 miljoner arbetstimmar och minst 1,4 miljarder kronor på det gemensamma uppdraget, konstaterar Riksrevisionen.

Granskningen visar att regeringens styrning inte har varit tydlig eller samordnad, och att de inblandade myndigheterna därför själva har behövt formulera vad arbetet konkret ska leda till. Under delar av perioden 2008–2017 har regeringen skrivit in uppdraget i vissa av myndigheternas regleringsbrev, men ingen myndighet har det i sitt regleringsbrev för 2018.

”Regeringen har dessutom inte följt verksamheten i tillräcklig utsträckning för att försäkra sig om att den nått sina mål. Det är anmärkningsvärt för en så omfattande och viktig verksamhet”, kommenterar riksrevisor Stefan Lundgren i ett pressmeddelande.

Enligt Riksrevisionen gör bristerna i uppföljning och redovisning det dessutom svårt för myndigheterna att utvärdera effekterna av det myndighetsgemensamma arbetet.

”Arbetet har pågått i tio år. Trots det finns det endast begränsad information om hur mycket resurser som läggs ner och hur väl målen nås. En verksamhet som årligen sysselsätter hundratals människor till en kostnad av flera hundra miljoner kronor borde följas upp bättre än så”, tycker Susanna Honnér, projektledare för granskningen, i pressmeddelandet.

Tolv mot allvarliga brott

Dessa myndigheter deltar i arbetet mot organiserad brottslighet:

  • Arbetsförmedlingen (sedan 2014)
  • Ekobrottsmyndigheten
  • Försäkringskassan (sedan 2010)
  • Kriminalvården
  • Kronofogdemyndigheten
  • Kustbevakningen
  • Migrationsverket (sedan 2013)
  • Polismyndigheten
  • Skatteverket
  • Säkerhetspolisen
  • Tullverket
  • Åklagarmyndigheten

Källa: Riksrevisionen

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA