Svag kontroll av informationssäkerhet

REVISION2006-12-07

Riksrevisionen kritiserar informationssäkerheten vid Ams, Migrationsverket och Lantmäteriet. Enligt granskningen kan bristerna få allvarliga konsekvenser.

Riksrevisor Karin Lindell anser att de tre myndigheterna behöver förbättra sin styrning och kontroll av skyddet av sina informationstillgångar. De hanterar stora mängder viktig och känslig information och brister i skyddet kan leda till allvarliga konsekvenser för både enskilda och samhälle.

– Det är viktigt att myndighetsledningarna arbetar efter vedertagna normer och på ett systematiskt sätt med informationssäkerheten. Annars finns risk för intrång och felaktigheter i deras register eller att myndigheternas tjänster slås ut, säger Karin Lindell i ett pressmeddelande.

Brister i Ams och Migrationsverkets informationssäkerhet kan ge allvarliga konsekvenser, som till exempel att känsliga uppgifter röjs eller beslut i a-kasse- och migrationsärenden fattas på felaktiga grunder. Om Lantmäteriets fastighetsregister innehåller fel kan det påverka rättsförhållanden, kreditgivning, fastighetsbeskattning och folkbokföring.

Flera beslut som gäller myndigheternas arbete med informationssäkerhet har dessutom inte genomförts, konstaterar riksrevisorn.

Ingen av de tre myndigheterna arbetar systematiskt med sitt informationssäkerhetsarbete. Det gör det svårt för myndighetsledningarna både att prioritera mellan olika risker och skyddsåtgärder och att följa upp säkerheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA