Styrda kretsar gav felaktig turordning
Luftfartsverket har sagt upp 17 anställda vid ekonomi- och kontorsavdelningen i Norrköping. ST är starkt kritiskt till hur arbetsgivaren skött uppsägningarna.
Luftfartsverkets arbete med att minska kostnaderna har inneburit att 17 personer vid huvudkontoret i Norrköping sagts upp, ungefär hälften av dem är medlemmar i ST. Efter att centrala förhandlingar slutat i oenighet har arbetsgivaren placerat in de anställda i turordningskretsar. Uppsägningarna har därefter skett utifrån den indelningen.
ST och övriga fack vid Luftfartsverket riktar nu skarp kritik mot arbetsgivarens sätt att organisera anställda i kretsar. De menar att arbetsgivaren varit taktisk och skapat kretsar enkom för att passa verksamheten. På så sätt har denne styrt vilka personer som sägs upp – och vilka som får stanna kvar.
–Generellt kan man säga att det är de unga och friska som får anställningstrygghet när arbetsgivaren gör på det här sättet, säger Anette Brogren, regional ombudsman för ST i Norrköping.
Flera av de uppsagda ST-medlemmarna väljer nu att driva en skadeståndsprocess mot arbetsgivaren. En process, som om den inte kan lösas på lokal nivå, kan komma att behandlas i Arbetsdomstolen.
Turordning
Enligt det statliga turordningsavtalet ska indelning i turordningskretsar utgå från vilka som har i huvudsak jämförbara arbetsuppgifter hos myndigheten på den ort där arbetsbristen finns.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.