Styra myndigheter komplex uppgift

FÖRVALTNING2013-04-26

Konsten att styra en myndighet är komplex. Det finns ett antal utmaningar att förhålla sig till. Det konstaterar Statskontoret efter en djupgranskning av styrningen av sju myndigheter.

Regeringens styrning av myndigheterna spelar en viktig roll för hur statsförvaltningen klarar sitt uppdrag att förverkliga regeringens politik och gå från ord till handling. I en rapport konstaterar Statskontoret hur myndighetsstyrningen har förändrats i praktiken under senare år. I rapporten redovisas också fyra utmaningar för framtiden.

Statskontoret har intervjuat chefer och tjänstemän vid sju myndigheter med olika typ av verksamhet. Också de ansvariga enhetscheferna och handläggarna vid Regeringskansliet, som svarar för styrningen i praktiken, har intervjuats. I rapporten konstaterar Statskontoret att styrningen har förändrats under senare år, bland annat genom att instruktioner och regleringsbrev blivit mer renodlade.

Bland de utmaningar som förestår pekar Statskontoret ut behovet av att ge myndigheterna förutsättningar för långsiktighet, även när regeringens behov att styra är stort.

Också användningen av informella kontakter mellan Regeringskansliet och myndigheten som styrinstrument erbjuder utmaningar. Det kräver en genomtänkt balansgång mellan det formella och det informella.

En tredje utmaning är att motverka stuprörstänkande genom sektorsövergripande prioriteringar. Och den fjärde utmaningen som Statskontoret lyfter fram är att tillgodose riksdagens behov av uppföljning.

Studerade myndigheter

 

De sju statliga myndigheter som Statskontoret specialstuderat i rapporten är:

Arbetsförmedlingen

Kriminalvården

Naturvårdsverket

Naturhistoriska riksmuseet

Skolinspektionen

Socialstyrelsen

Trafikverket

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA