”Studieavgifter allvarligt misstag”

HÖGSKOLAN2011-11-01

Att införa studieavgifter för utländska studenter var ett allvarligt misstag. Sverige har förlorat nio av tio utomeuropeiska studenter, skriver Börje Ekholm och Carl Bennet i Dagens Nyheter, DN.

Antalet studenter från länder utanför EU och EES har minskat med över 90 procent. Det är inte bara ett hot mot den kreativa mångfalden utan riskerar också att leda till akut brist på kompetent arbetskraft och till sämre möjligheter att konkurrera på internationella marknader. Det skriver KTHs styrelseordförande Börje Ekholm och ordföranden för Chalmers, Carl Bennet, i en gemensam debattartikel i DN:

”När vi nu har ’svart på vitt’ på vad införandet av studieavgifter för studenter från länder utanför EU/EES har inneburit är det, sent omsider, dags att reagera. Konsekvenserna av regeringens förslag är att antalet studenter har rasat från 16 600 till 1 200. En minskning som överstiger 90 procent, ett tapp som är väsentligt större än vad till och med de värsta pessimisterna räknat med.”

Carl Bennet och Börje Ekholm uppmanar regeringen att se över hur man kan öka svenska utbildningars attraktionskraft. Sverige är en liten aktör inte bara i universitets- utan också i företagsvärlden. För vår internationella konkurrenskraft är det viktigt med internationella influenser – och då är de internationella studenterna utomordentligt viktiga, menar de.

”Det är också så att en utomeuropeisk student som har fått sin utbildning här ofta har ett unikt kontaktnät på sin hemmaplan, vilket kan vara avgörande för svenska företags möjligheter att utvecklas på viktiga tillväxtmarknader. Internationella studenter som efter sin utbildning lämnar Sverige har visat sig vara goda ambassadörer för vårt land. De medverkar till att öppna dörrar och förmedla värdefulla kontakter inom både akademi, näringsliv och politik.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA