Annons:

Studieavgift stör internationellt utbyte

HÖGSKOLAN2009-11-16

Att införa studieavgifter för utländska studenter redan hösten 2011 kan vålla stor skada för lärosätena. Det skriver tre prorektorer i en gemensam debattartikel.

Eva Malmström Jonsson, prorektor vid Kungliga Tekniska Högskolan, Lennart Weibull, prorektor vid Göteborgs universitet, och Eva Åkesson, prorektor vid Lunds universitet är kritiska mot regeringens planer att snabbt införa avgifter i den svenska högskolan.

”Att införa avgifter alltför snabbt och ogenomtänkt riskerar att rasera det vi redan byggt upp av internationella kontakter och nätverk. En mängd kurser på avancerad nivå – masters – kommer att få läggas ned, för det är där vi har de flesta internationella studenterna”, skriver de i en debattartikel i Göteborgs-Posten.

Det är en förlust som inte bara drabbar dem som stängs ute utan också de svenska studenterna, som får färre kurskamrater från andra länder med andra perspektiv, samtidigt som utbudet av masterskurser minskar dramatiskt, konstaterar de.

De tre prorektorerna pekar på utvecklingen i grannländerna Danmark och Finland. Danmark är det varnande exemplet, men Finland visar en möjlig väg. Här prövas avgifter i begränsad skala, samtidigt som man i lugn och ro bygger upp ett bra stipendiesystem:

”Mjukbromsa nu och följ Finlands exempel – det är vårt förslag. Då får lärosätena chans att ta sitt ansvar, slå vakt om den internationalisering som redan byggts upp och att också hitta egna stipendielösningar genom donationer och fonder.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA