Studenters förkunskaper faller

HÖGSKOLAN2014-04-22

Kunskapsnivån hos de studenter som börjar på högskolan blir allt lägre. En av fem ingenjörsstudenter klarar inte ens av grundskolans matematik, skriver Svenska Dagbladet.

Studenternas kunskapsnivå har försämrats kraftigt. Det visar resultat från diagnostiska prov i matematik som studenterna vid Kungliga tekniska högskolan, KTH, i Stockholm och Chalmers i Göteborg, gör när de börjar sin civilingenjörsutbildning. Andelen studenter som inte ens fick godkänt på provuppgifter direkt kopplade till grundskolans matte var i höstas 20 procent vid KTH, skriver Svenska Dagbladet. Det är en fördubbling sedan år 1998. Under samma period har andelen studenter som nådde högsta poäng på provet halverats.

”Det finns några studenter som är duktiga, men det finns också ett antal som är väldigt svaga. Att det kommer studenter till högskolan som har problem med grundskolematematiken, det är allvarligt”, säger Hans Ringström, professor i matematik vid KTH, till tidningen.

Också på Chalmers har elevernas förkunskaper kraftigt försämrats. Högskolan har jämfört nybörjarna 2013 med nybörjarna 1992. På majoriteten av uppgifterna vid exakt samma prov har andelen studenter som fått godkänt mer än halverats. På flera uppgifter var andelen godkända i fjol en tredjedel av andelen godkända 1992. Den svåraste uppgiften, som var fjärde av 1992 års studenter klarade, klarade mindre än en av tjugo hösten 2013, skriver Svenska Dagbladet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA