Studenter utbildas för arbetslöshet

HÖGSKOLAN2005-10-13

Högskolorna utbildar för många studenter i konstnärliga ämnen, enligt en rapport från Högskoleverket. Utbildningarna är populära, men få får jobb efter examen.

År 2003 fanns enligt Högskoleverket 14 451 helårsstudenter på universitetens och högskolornas konstnärliga utbildningar. De utbildningar som räknats in i urvalet är bl a design, media, musik, scenkonst, dataspel och turism.

De senaste fem åren har antalet utbildningsplatser ökat med 42 procent. Någon motsvarande expansion av arbetsmarknaden för dessa yrkesgrupper har inte skett, och finns heller inte i sikte, enligt rapporten. Bara 38 procent av studenterna har etablerat sig på arbetsmarknaden ett år efter examen.

Den starkaste expansionen av utbildningsplatser har varit på mindre och medelstora högskolor (+ 94 procent) och på de nya universiteten (+ 66 procent). På de renodlat konstnärliga högskolorna har antalet studieplatser tvärtom minskat (- 4 procent).

Dessutom finns ytterligare nästan 1 000 studieplatser på kvalificerade yrkesutbildningar utanför högskolesektorn.

– Vi vill uppmana lärosätena att ta hänsyn till situationen på arbetsmarknaden vid planeringen av utbildningarna, säger universitetskansler Sigbrit Franke i ett pressmeddelande med anledning av rapporten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA