Studenter presterar allt mindre

HÖGSKOLAN2010-08-25

Allt fler studenter klarar inte av att ta alla högskolepoäng de är registrerade för under året. Det senaste fem åren har prestationerna sjunkit vid tre av fyra universitet och högskolor.

Högskoleverkets statistik visar att bara 79 procent av alla högskolepoäng som registrerats klarades av under läsåret 2008/2009. För fem år sedan var det 83 procent. Nedgången visar att färre studerande hinner ta sina poäng i tid. Högskolan på Gotland har lägst prestationsgrad. Där är det bara 55 procent av de poäng som registrerats det senaste läsåret som blivit avklarade.

— Det finns en ganska enkel förklaring till det, och det är att Högskolan på Gotland har högst antal distansstuderande. Prestationsgraden är i allmänhet mycket lägre för distansstudenter, förklarar Olle Hoffman, informationsansvarig för Högskolan på Gotland.

Olle Hoffman berättar att de flesta distansstudenter kombinerar sina studier med jobb och därför inte lägger ner lika mycket tid på sina studier som campusstudenter.

Den största försämringen står Högskolan Väst och Högskolan Dalarna för. Där har prestationsgraden sjunkit med tolv procentenheter under de senaste fem åren.

Fakta:

Prestationsgrad är ett matematiskt mått i procent. Summan av alla avklarade poäng delat på antalet registrerade poäng hos helårsstudenter ger prestationsgraden. Om alla helårsstudenter klarar av alla sina poäng blir prestationsgraden 100 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA