Studenter hjälps ut i arbetslivet
Stockholms universitet ska bli bättre på att hjälpa studenterna med karriären. Praktik införs i utbildningarna och man ska följa upp hur det gått för tidigare studenter. Någon form av arbetsförmedling kan också bli aktuell.
Utvecklad karriärvägledning och korrekt information om hur det gått för tidigare studenter kommer att vara en fördel i konkurrensen om studenter, spår rektor Kåre Bremer på sin blogg. Redan i vår ska universitetet göra en första uppföljning av de studenter som tog examen vid Stockholms universitet under 2005.
Universitetet prioriterar också praktik i utbildningarna, liksom examensarbeten i samarbete med företag, myndigheter och organisationer. Fakultetsnämnderna ska införa inslag av praktik i kurser vid samtliga institutioner.
– Vi känner, med all rätt, ett ökande tryck på lärosätena att utveckla karriärvägledningen och hjälpa studenterna in på arbetsmarknaden, säger Kåre Bremer. Vi kan inte bara tillhandahålla ett utbildningspaket.
Studentbyrån har fått i uppdrag att föreslå en ”organisation för arbetsförmedling inom ramen för studie- och karriärvägledningen”. Men det ska inte bli en ordinär arbetsförmedling, enligt Kåre Bremer.
– Det återstår att se vad det blir, om vi till exempel ska förmedla kontakter med presumtiva arbetsgivare.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.