Studenter flyttar för att plugga

HÖGSKOLAN2008-11-04

Nästan varannan student som börjar högre studier lämnar hemlänet . Det visar en undersökning från Högskoleverket.

Trots att varje län har minst en högskola väljer nästan varannan student att lämna det egna länet när det är dags för högre studier. Enligt Högskoleverkets rapport är det bara 55 procent som börjar på ett lärosäte inom det egna länet, och bara 25 procent hamnar i samma kommun som där han eller hon gick ut gymnasieskolan.

En växande andel av de högskolestuderande avstår från att ta studielån. Närmare var femte student tog bara ut studiebidraget hösten 2006. År 2000 var det bara en på tio som nöjde sig med att ta ut studiebidraget. Enligt Högskoleverket är en del av förklaringen att arbetsmarknaden var kärvare då, och fler var tvungna att ta studielån för att försörja sig.

Samhällsvetenskap och juridik lockar flest studenter. Hösten 2006 studerade nästan 100 000 personer – närmare en tredjedel av alla – på program och kurser inom dessa områden. Bara var sjätte studerade teknik.

En av fem av studenter i Sverige är förälder. Enligt en europeisk enkät i 22 länder är det bara i Norge som fler studenter har barn än i Sverige. I elva av de 22 länderna är andelen fem procent eller mindre.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA