"Studenter bör inte finansiera CSN"

STUDIESTÖD2012-02-27

Centrala studiestödsnämnden bör finansieras helt med statsanslag, anser Statskontoret. I dag betalas verksamheten till över 60 procent med studenternas avgifter, vilket försvårar en långsiktig planering.

Statskontoret har haft regeringens uppdrag att bedöma den ekonomiska situationen för Centrala studiestödsnämnden, CSN. Anslagen i statsbudgeten täcker bara 35 procent av myndighetens löpande kostnader, resten tar man in från studenternas avgifter.

CSN har begärt att få bli helt anslagsfinansierade, för att lättare kunna styra och planera verksamheten långsiktigt. Och Statskontoret stöder den tanken i sin rapport. Visserligen har CSN god ekonomi just nu, men under kommande år blir ungdomskullarna och därmed avgiftsintäkterna mindre, och det kan bli svårt för myndigheten att anpassa sina kostnader till den utvecklingen.

Enligt Statskontoret är det mest problematiska med den nuvarande modellen att intäkterna i ökande grad kommer från påminnelseavgifter. Det innebär att CSN saknar drivkraft att förbättra återbetalningen. Även om regeringen skulle stanna för att behålla den nuvarande finansieringen bör CSN inte få behålla intäkterna av påminnelseavgifterna, anser Statskontoret.

I rapporten förslås också effektiviseringar av CSNs IT-verksamhet och den manuella handläggningen. Dessutom bedömer Statskontoret att CSN på sikt skulle kunna minska sina kostnader genom att dra ned på antalet kontor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA