STs ordförande saknar medarbetarperspektivet i granskning av omlokaliseringar
STs förbundsordförande Britta Lejon välkomnar Riksrevisionens granskning av omlokaliseringar av myndigheter, men tycker att den förbiser konsekvenserna för personalen. ”Jag saknar perspektivet om vilka effekter omlokaliseringarna får för de anställda och anställningstryggheten”, säger hon till Publikt.
Riksrevisionen presenterade tidigare i veckan sin granskning av statens hantering av omlokaliseringar och myndighetsflyttar under perioden 2004–2020. I granskningsrapporten konstaterar Riksrevisionen att omlokaliseringarna kan få negativa konsekvenser på kort sikt, men att de efter några år inte inneburit några betydande problem. Kostnaderna för lokaler och personal har minskat utanför Stockholm och personalomsättningen har blivit lägre.
STs förbundsordförande Britta Lejon är positiv till att effekterna av statens omlokaliseringar granskats av Riksrevisionen.
– Det är bra att man gör en granskning. Så här stora förändringar måste följas upp för att man ska kunna dra lärdomar och göra saker bättre nästa gång, säger hon.
Däremot tycker Britta Lejon inte att omlokaliseringarnas konsekvenser för de anställda kommer fram ordentligt i rapporten.
– Jag saknar perspektivet om vilka effekter omlokaliseringarna får för de anställda och anställningstryggheten. Det här får stora effekter för dem som jobbar på myndigheterna.
Riksrevisionens rapport visar också att koncentrationen av statliga jobb i Stockholmsregionen trots omlokaliseringarna har ökat. Riksrevisor Helena Lindberg konstaterar i ett pressmeddelande att det krävs mer kraftfulla åtgärder om regeringen vill uppnå en jämnare fördelning av statliga jobb över hela landet.
Britta Lejon säger att hon står bakom målsättningen om en statlig närvaro i hela landet, men anser att det finnas andra sätt att nå dit än genom omlokaliseringar.
– Att andelen statliga jobb ökat i Stockholm tror jag beror mer på att myndigheterna har för lite resurser och inte kan fortsätta bedriva verksamheten på orter i landet. Där krävs det ekonomiska förutsättningar.
Hon anser också att nya myndigheter bör etablera sig utanför storstäderna och ställer sig därför frågande till att den nya Utbetalningsmyndigheten nu placeras i Stockholmsområdet.
– Här har man ett gyllene tillfälle att lokalisera den någon annanstans än i Stockholm. Det finns naturligtvis kontaktbehov mellan den och andra centrala myndigheter. Men i Sundsvallsregionen har till exempel Försäkringskassan redan en stark närvaro. Det borde finnas andra alternativ, säger Britta Lejon.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.