STs a-kassa har en stabil ekonomi

A-KASSAN2024-08-19

Landets a-kassor hade en stabil ekonomi under förra året, enligt en sammanställning från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF. Det gäller även STs a-kassa, enligt kassaföreståndaren Rolf Darner.

Trots hög arbetsbelastning och ökade kostnader var a-kassornas ekonomi stabil vid utgången av 2023, konstaterar IAF i sin årliga granskning. Generellt ökade dock medlemsavgifterna mindre än kostnaderna, vilket för några a-kassor lett till en låg likviditet. Enligt IAF bör de a-kassorna överväga åtgärder för att förbättra likviditeten. Till dessa hör inte STs a-kassa.

I genomgången konstaterar IAF att nio av de tjugofyra a-kassorna uppfyllde alla de krav myndigheten ställt på dem. Att STs a-kassa inte finns på listan över dem som är ”bäst i klassen” förklaras enligt kassaföreståndaren Rolf Darner av att a-kassan i september på grund av en miss i hanteringen blev sen med inbetalningen av finansieringsavgiften till staten.

I övrigt sticker STs a-kassa ut i IAFs jämförelser genom att administrationskostnaderna per ersättningstagare hör till de högsta bland a-kassorna. A-kassans kostnad per ersättningstagare var 14 639 kronor under 2023. Bara Pappers, Elektrikernas och finansbranschens a-kassor hade högre kostnader. Den lägsta kostnaden hade Transports a-kassa med 6 083 kronor per ersättningstagare.

– Vi har på totalen låga administrationskostnader per medlem. Att vi har höga kostnader per ersättningstagare beror på att vi har relativt få som tar emot ersättning. Vi fokuserar på att försöka hålla medlemsavgiften så låg som möjligt och hålla nere administrationskostnaden för alla. Vår medlemsavgift ligger i mitten av kassorna, förklarar Rolf Darner.

Under 2023 var STs a-kassas totala intäkt från medlemsavgifter 125 miljoner kronor. Den största utgiften är den finansieringsavgift som alla a-kassor måste betala till staten för att finansiera utbetalningarna. Avgiftens storlek beror på antalet medlemmar och den ersättning som betalats ut. Totalt betalades 97 miljoner kronor till staten under 2023.

– Administrationskostnaderna är i huvudsak löner till personalen, vår hyra och våra it-kostnader. Vi försöker vi hålla kostnaden för administration så låg som möjligt, samtidigt som man har en effektiv hantering, säger Rolf Darner.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

A-kassan
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA