Strid om ny diskrimineringslag
Oppositionen riktade i riksdagen skarp kritik mot regeringens förslag om lättnader för arbetsgivarna när det gäller jämställdhetsplaner och lönekartläggningar.
Onsdag den 4 juni fattar riksdagen formellt beslut om en ny diskrimineringslagstiftning och en sammanslagning av ombudsmannamyndigheterna till en sammanhållen Diskrimineringsombudsman, DO. Därmed införlivas dagens HO, HomO och JämO med nuvarande DO i den nya myndigheten.
Samtidigt införs två nya diskrimineringsgrunder, ålder samt könsöverskridande identitet eller uttryck.
I riksdagsdebatten framförde oppositionen oro för att avskaffandet av den särskilda myndigheten för att motverka könsdiskriminering, JämO, kommer att motverka jämställdheten. I synnerhet som den nya lagen också försvagar de krav den nuvarande jämställdhetslagen ställer på lönekartläggningar och jämställdhetsplaner.
Enligt förslaget ska lönekartläggning och handlingsplan för jämställda löner genomföras vart tredje år i stället för som i dag varje år. Också förslaget att höja gränsen för sådana analyser från 10 till 25 anställda har socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet vänt sig emot.
– Den borgerliga regeringen är den mest kvinnofientliga regeringen i modern tid. Regeringens försämringar gör att vi är mycket oroliga för jämställdheten och för att jämställdhetsfrågorna ska komma bort i den nya lagen, sa socialdemokraternas företrädare Ann-Christin Ahlberg i riksdagsdebatten.
Allianspartiernas företrädare Eva Flyborg, fp, hävdade att förslagen syftar till att minska byråkratin för mindre företag, och påpekade att det står parterna fritt att i kollektivavtal komma överens om tätare analyser:
– Med en treårsgräns skapas bättre förutsättningar för långsiktighet och bedömning av vad åtgärderna resulterar i.
I samband med den nya lagstiftningen införs en ny form av ersättning till den som har blivit diskriminerad. Diskrimineringsersättningen ska både vara en ersättning för den kränkning man utsatts för och avskräcka från diskriminering.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.