Strid om ingångslön vid försäkringskassa
– Arbetsgivaren måste värdesätta redan anställda med erfarenhet, anser ST inom Skånekassan.
Det behövs ny kompetens, menar arbetsgivaren.
Reaktionen har blivit stark bland nyanställda vid ett nybildat EU-kontor under Försäkringskassan i Skåne.
Anledningen är att en externrekryterad med högskoleutbildning har fått ”vassaste” grundlönen, 21 500 kronor, utan att ha någon erfarenhet från försäkringskassans arbete.
STs inställning är att höga ingångslöner inte är något negativt, ändå har det gått så långt som till central förhandling.
– Vi är inte emot höga ingångslöner eller personen, men arbetsgivaren måste sätta värde på sina redan anställda, förklarar Lena Andersson som förhandlat för ST-medlemmarna vid försäkringskassan. Våra medlemmar, som måste lära upp de nya, har lägre lön och får inte ens handledararvode.
Arbetet på EU-kontoret kräver kunskaper om såväl svensk och internationell sociallagstiftning som nordiska konventioner, vilket flera har som kommer från försäkringskassan.
Försäkringschefen Bengt-Olle Anderssson försvarar lönesättningen med att försäkringskassan har individuell lönesättning och att den externrekryterade tillför ny kompetens.
– För flertalet av de internrekryterade var det ingen betydande förändring av arbetsuppgifter, vilket är förutsättningen för en lönehöjning. På sikt tror jag dock att detta blir bra. Övriga kan få draghjälp lönemässigt.
Fackets inställning är att den höga lönen borde bli normbildande men just nu kommer man inte längre i ärendet.
Bakgrund
Ett nytt EU-kontor har inrättats inom Försäkringskassan i Skåne. Kontoret ska serva samtliga 38 lokalkontor vad gäller familjeförmåner inom hela EU. 13 personer har
anställts. Lönesättningen har lett till lokal och central förhandling som slutat i oenighet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.