Stort överskott trots hög arbetslöshet

ARBETSFÖRMEDLINGEN2012-04-16

De senaste fem åren har Arbetsförmedlingen gjort ett överskott på närmare 18 miljarder kronor. Trots hög arbetslöshet har myndigheten inte förmått att göra av med hela sitt anslag, skriver Dagens Nyheter.

Sedan 2007 har Arbetsförmedlingen lämnat tillbaka sammanlagt 17,9 miljarder kronor till staten, pengar som myndigheten inte förbrukat. Det framgår av en genomgång som Dagens Nyheter, DN, gjort. Under förra året lämnade myndigheten tillbaka 3,1 miljarder kronor av det totala anslaget. Under 2010 fick Arbetsförmedlingen 5,9 miljarder kronor över.

”Det beror på att prognoserna för arbetslösheten har legat relativt högt, men siffrorna har de facto blivit lägre. Då får man pengar över. Och då ska inte vi göra av med pengarna. Vi ska vara rädda om skattebetalarnas pengar”, säger generaldirektör Angela Bermudez-Svankvist till tidningen.

Oppositionen i riksdagens arbetsmarknadsutskott är mycket kritisk mot myndighetens hantering av anslagen:

”Det är slöseri att inte använda de här pengarna. Man har reglerat insatserna på ett orimligt strikt sätt”, säger Ylva Johansson, S, vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet, till DN.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, M, försvarar Arbetsförmedlingen och menar att det är naturligt att överskottet går tillbaka till staten när prognoserna förändras:

”Det handlar om ett ansvar för skattebetalarnas pengar att de förs tillbaka till andra välfärdssektorer. Det är ett bevis för att vi haft en ansvarsfull politik”, säger hon till DN.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA