Stort intresse för ST-rådslag på nätet
STs satsning på delaktighet via internet startade över förväntan. Efter en halv dag hade nästan 1 000 medlemmar registrerat sig i förbundets rådslag och de flesta hade röstat.
– Det har blivit en väldigt stor framgång så här långt. Särskilt positivt är det att många skriver genomtänkta diskussionsinlägg, säger Dag Andersson, STs förbundssekreterare och ansvarig för rådslaget.
Cirka 1 000 av de 38 000 medlemmar som registrerat sin e-postadress hos förbundet loggade in direkt när de fick länken till rådslaget. De som besökte sidan fick ta ställning till om de trodde att valet i höst har betydelse för dem som statligt anställda. Och de flesta svarade ja.
Nu fortsätter rådslaget genom att varje frågeområde debatteras i två veckor för att sedan avlösas av en ny fråga. Bland annat ska besökarna få ge förslag till den kommande regeringen, varpå en omröstning om alla förslag genomförs. Även STs förbundsstyrelse ska lägga förslag och de vinnande förslagen kommer att nå politikerna på ett eller annat sätt.
Rådslagets främsta syfte är att lyfta fram de statligt anställdas arbetssituation i valdebatten.
– Inget politiskt parti har tillräckligt brytt sig om staten som arbetsgivare, säger Dag Andersson.
Från kansliets sida är man nöjd om var tjugonde medlem deltar i rådslaget.
– Men om det fortsätter så här bra är det stor chans att vi slår det, säger Dag Andersson och passar på att uppmana medlemmar som inte fått en inbjudan via e-post att registrera sin e-post på STs hemsida.
I nästa fas ska även avdelningar och sektioner få möjlighet att använda systemet. Förbundet startar tre lokala pilotprojekt i vår: ST inom Försäkringskassan i Skåne vill ha en bättre dialog inför lönerevisionen i höst, ST inom Skogsstyrelsen vill hålla ett rådslag om hur den nya organisationen ska se ut och ST inom SIS vill få respons på sin lönestrategi.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.