Storstrejk mot försämrad pension
Omkring två miljoner brittiska statstjänstemän väntas gå ut i strejk på onsdag, i protest mot höjda pensionsavgifter och försämrade pensioner.
Ett trettiotal fackföreningar kommer att delta i strejken, rapporterar centralorganisationen TUC. Två av tre skolor kommer att stänga och sjukhusen avbokar alla icke-akuta operationer, enligt tidningen The Guardian. Även personal vid gränskontroller strejkar, vissa redan från tisdagen, vilket kommer att leda till långa köer vid hamnarna och flygplatsernas passkontroller. Regeringen hotar med att sätta in armén vid passkontrollerna.
Konflikten gäller de pågående förhandlingarna om de statsanställdas pensionsvillkor. De pensionsavgifter som de anställda själva betalar höjs kraftigt, för vissa med omkring 50 procent. Höjningen blir i praktiken som en lönesänkning på tre procent, enligt TUC.
Samtidigt vill regeringen ändra metoden för uppräkning av pensionerna, vilket facket anser är ett sätt att successivt sänka värdet av pensionerna.
Dessutom föreslås höjd pensionsålder. Den ordinarie pensionsåldern 65 år ska höjas till 66 år inom en åttaårsperiod, och 2046 ska pensionsåldern vara 68 år. Grupper som poliser och brandmän, med lägre pensionsålder, kan också få arbeta längre.
Förslaget om försämrade pensionsvillkor kommer efter två år med frusna löner för statstjänstemännen. Krönikören Len McCluskey skriver i The Guardian att onsdagens strejk blir ovanlig i så måtto att den är populär – åtminstone hälften av befolkningen i Storbritannien uttrycker stöd för den fackliga aktionen: ”Allmänheten kommer att stå ut med olägenheterna eftersom man förstår det rimliga i de statsanställdas sak”.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.