Större krav på långtidsarbetslös

ARBETSMARKNAD2008-09-10

Regeringen ställer ökade krav på den som är långtidsarbetslös. Något slags arbetsinsats kommer att krävas också av den som stått utanför arbetsmarknaden i flera år.

Drygt 7 000 personer har stått utanför den reguljära arbetsmarknaden i tre år eller mer. Enligt regeringens förslag kommer de att avkrävas någon typ av samhällsnyttig arbetsinsats för att få fortsatt ekonomiskt stöd, säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, m, till Rapport. Det kan till exempel innebära att man ställer upp som klassmorfar i skolan, extraresurs i vården eller inom en ideell förening.

– Även den som varit borta länge från arbetsmarknaden ska ha möjlighet att ta sig tillbaka till den reguljära arbetsmarknaden, säger Sven Otto Littorin.

Den nya arbetsmarknadspolitiska åtgärden ska införas från den 1 april nästa år och ses av regeringen som den tredje fasen av jobb- och utvecklingsgarantin. Den särskilda arbetsinsatsen ska vara i högst två år. Därefter prövas personens arbetsförmåga på nytt.

Ersättningen blir högst 680 kronor om dagen och som lägst 320 kronor. Den som inte haft a-kassa får i stället socialbidrag från kommunen och den som nekar till arbetsinsatsen kan bli utan ekonomiskt stöd.

Enligt regeringens beräkningar kommer antalet personer som berörs att öka till drygt 10 000 år 2010 och nära 16 000 år 2011.

– De som anställer dessa människor kommer att få någon form av bidrag, exakt hur mycket håller vi på att titta på. Men samtidigt får man en arbetsuppgift utförd utan att behöva betala lön, vilket så klart gör det till en förmånlig historia, säger Sven Otto Littorin till Rapport.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Ingo (ej verifierad) tors, 09/11/2008 - 20:39
Ny börjar det likna förslag som man snarare förknippar med Kina eller Nordkorea. Arbetstjänst? Har moderaterna blivit kommunister?
Kan inte någon tvinga Herr Littorin att arbeta som vårdbiträde för 320 kr/dag i en vecka? Bara en vecka?
Inlagt av Loppe (ej verifierad) fre, 09/12/2008 - 15:07
Det är Ursäkta "BullShit!" att man får Socialbidrag
Har jobbat så mycket det går att få tag på jobb men när jag var i det läget att jag inte kunde få jobb och var i fruktanvärd knipa så kunda man inte ens få låna ej mindre få pengar på Social bidrag, Där har alliansen en total vrång bild av verkligheten... för att få Social bidrag
måste man antingen Bo i lägenhet och betala till baka till komunen eller vara en av alla som har någon form av Missbruk.. Har du ett gammalt Hus eller Bil så måste du sälja dessa först och sätta dig i Lägenhet så du kan få
Socialbidrag + Bostadsbidrag... men det finns ju snart inte då man har lagt alla 10 milijarder på ett Ofunktionellt SAP-System, som hadde kunna byggas utav Open Source Gratis....

Så jo Kyss mig det finns inga Pengar att ge mer än till roffande lismande MS-Konsulter och roffande SAP-Konsulter det är dit våra pengar går....

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA