Stora löneskillnader mellan olika orter

ARBETSFÖRMEDLINGEN2009-02-24

Lönerna inom Arbetsförmedlingen skiljer sig mellan olika arbetsmarknadsområden. Sämst betalt har arbetsförmedlarna i Norrköping. Missnöjet är stort, men ingen vill framträda i tidningen med sin kritik.

Medellönen för en arbetsförmedlare i Norrköping är 24 687 kronor i månaden. Högst i landet ligger medellönerna i Lindesberg i Örebro län med 27 193 kronor i månaden.

Gunilla Ekström-Karlswärd, sektionsordförande för ST inom Arbetsförmedlingen i Östergötland, konstaterar att löneläget i Norrköping är ett problem som man dragits med ända sedan länsarbetsnämndernas tid. Medan chefslönerna i Östergötland ligger klart över genomsnittet hör medellönen för arbetsförmedlarna till de sämsta i landet:

– I och med att löneläget är så lågt, söker man sig bort. Det blir en nedåtgående spiral – man nyanställer och utbildar, och när tjänstemännen inte får någon löneutveckling ser de sig om efter andra jobb. Och så nyrekryterar man igen, och tar in någon ny på en låg ingångslön.

»Gammaldags syn«

Meeri Wasberg är vice ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen och har tidigare försökt hjälpa de lokala förhandlarna att få upp lönerna:

– Det finns en gammaldags syn hos ledningen, att ingångslönerna ska hållas nere.

På Arbetsförmedlingen i Norrköping är det ingen som vill framträda med sitt namn.

– Det är inte läge för det. Vi är bara beredda att uttala oss som grupp, säger en ST-medlem.

Hon säger att många är ledsna och missnöjda med lönerna.

– Man blir jätteledsen när man ser skillnaderna mellan lönerna. Man undrar ju hur man ser på personalen och arbetsinsatsen här.

Karin Eriksson, marknadschef för bland annat Östergötland, konstaterar att det finns historiska förklaringar till att arbetsförmedlarnas löner släpat efter i Norrköping. Det har både berott på ett allmänt lägre löneläge och en tradition inom myndigheten från den tid det fanns 21 olika länsarbetsnämnder.

I och med att Arbetsförmedlingen blivit en sammanhållen myndighet är det nu en uppgift att arbeta fram en gemensam strategi för lönesättning, säger Karin Eriksson.

– Ambitionen är inte att ha olika ingångslöner beroende på var i landet man bor, utan på vilken kompetens man har.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA