Annons:

Joakim Malmström, överintendent på Naturhistoriska riksmuseet.
Bild: Bengt Olofsson.
Joakim Malmström, överintendent på Naturhistoriska riksmuseet.

Stora konsekvenser för statliga museer

MUSEER2020-03-23

Alla stora statliga museer har stängt sin verksamhet för besökare på grund av coronaviruset. ”De ekonomiska konsekvenserna är enorma”, säger Joakim Malmström, ordförande för Centralmuseernas samarbetsråd och överintendent på Naturhistoriska riksmuseet.

I förra veckan tog Centralmuseernas samarbetsråd, ett samarbetsorgan för de statliga museernas chefer, gemensamt beslutet att rekommendera de statliga museerna att stänga sin verksamhet helt och hållet.

Joakim Malmström berättar att museerna redan för ett par veckor sedan märkte av en drastisk nedgång av besökare.

− Redan innan vi stängde helt hade vi på Naturhistoriska gått från det normala på 1 000 besökare om dagen till 40−50 totalt. Och de andra museerna har haft det likadant eller värre.

Trots de statliga anslagen och den fria entrén påverkas museerna ekonomiskt, förklarar Joakim Malmström. För Naturhistoriska riksmuseets del ingår exempelvis inte biografen Cosmonova i de statliga anslagen.

Det gäller också många andra verksamheter knutna till museerna, exempelvis restaurangverksamheterna. Där har museerna olika typer av avtal. Antingen får man betala i alla fall, eller så förlorar man intäkter, berättar Joakim Malmström, som också lyfter fram förlorade intäkter från försäljningen i butik.

− Totalt förlorar Naturhistoriska två miljoner kronor i månaden om det här fortsätter under april och maj. För museer som Vasamuseet handlar det om betydligt större belopp.

Nu jobbar många museianställda hemifrån.

− De som kan jobbar på distans. Vi arbetar med rutiner och riktlinjer för det. De som inte kan jobba hemma, som vaktmästeriet, är på plats i museet, liksom några som jobbar med uppgifter för de publika ytorna, som vi inte hunnit göra tidigare.

Enligt Joakim Malmström är det inte något större problem att hitta arbetsuppgifter som går att göra på distans eller som behöver göras under en kortare period på ett par−tre veckor.

− Det är på längre sikt som det blir ett problem. Rent arbetsmiljömässigt tror jag att flera av oss redan nu märker av betydelsen av samspel och dialog med arbetskamraterna. Men också arbetsuppgifterna kommer att tryta. Men där är vi inte än.

I morgon ska Joakim Malmström träffa de fackliga organisationernas ordföranden, på ett ordinarie månadsmöte. Då ska de ta upp frågor om hur museet ska säkerställa en god arbetsmiljö under rådande omständigheter. De ska också diskutera en kartläggning av lämpliga arbetsuppgifter på kort och lång sikt för museets medarbetare.

Centralmuseernas samarbetsråd

Centralmuseernas samarbetsråd är ett gemensamt samverkans- och samarbetsorgan mellan cheferna för de statliga museimyndigheterna samt de stiftelser med museiuppgifter som får anslag från regeringen.

De deltagande museiorganisationerna är:

  • Stiftelsen Arbetets museum.
  • Stiftelsen Nordiska museet.
  • Stiftelsen Skansen.
  • Stiftelsen Tekniska museet.
  • Moderna Museet.
  • Nationalmuseum.
  • Naturhistoriska riksmuseet.
  • Statens centrum för arkitektur och design.
  • Statens försvarshistoriska museer.
  • Statens historiska museer.
  • Statens maritima och transporthistoriska museer.
  • Statens museer för världskultur.
  • Statens musikverk (avseende Scenkonstmuseet).

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kultur Museer
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA