Stor variation i handläggningstider

RÄTTSVÄSENDET2011-02-18

Rättsväsendets handläggningstider är ofta långa och varierar kraftigt över landet. Det visar Brottsförebyggande rådet, Brå, i en rapport.

Myndigheterna inom rättsväsendet har svårt att leva upp till kraven att hantera ärenden som rör unga lagöverträdare skyndsamt. Brås utredare Klara Hradilova Selin och Kerstin Nelander har undersökt handläggningstiderna för ärenden gällande misshandel, våldtäkt, stöld, rån och utpressning.

”Enligt regeringsuppdraget skulle vi lägga särskild fokus på ärenden med unga lagöverträdare och belysa regionala skillnader. Resultaten från vår undersökning visar att handläggningstiderna skiljer sig mellan brottstyperna. Misshandelsärenden tar längst tid och våldtäktsärenden kortast”, säger Klara Hradilova Selin i ett pressmeddelande.

Genomgången visar att det tar ungefär lika lång tid att utreda misshandel utomhus när en ung person misstänks för brottet, jämfört med när misstanken riktas mot en vuxen. Detta trots att det finns krav på särskild skyndsamhet när ungdomar begår brott. Om ungdomar har begått brott ska beslut om åtal fattas inom sex veckor från det att personen underrättas om brottsmisstanke. Brås utredare konstaterar att det inte går att avgöra om den tidsfristen efterlevs eftersom underrättelse om misstanke inte registreras systematiskt.

Studien visar också på stora regionala skillnader när det gäller handläggningstider.

”Variationerna över landet kan bero på en mängd olika faktorer förutom skillnader i arbetssätt. Brottsligheten ser ju inte likadan ut överallt och rutiner kring dokumentation och registrering kan variera. Vi planerar en uppföljning av studien som vi hoppas ska kunna svara på de frågorna”, säger Kerstin Nelander.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA