Stor studie kring mobilrisker

FORSKNING2009-04-06

En gigantisk undersökning kring hälsorisker med mobiltelefoni ska genomföras av forskare från Sverige och andra europeiska länder. 150 000 svenska mobilabonnenter ingår i studien.

Karolinska Institutet har sänt ut en första enkät till 150 000 svenska mobilabonnenter, skriver TCO-tidningen. Forskarna kommer att följa dem som svarar på enkäten i många år för att studera om det finns samband mellan deras mobilvanor och de sjukdomar och hälsoproblem de drabbas av. Det kommer att dröja minst fem till tio år innan det går att dra några slutsatser, och så länge som 25 år innan ett slutgiltigt resultat kan presenteras.

– Mobiltekniken sprids väldigt snabbt. Det finns en oro hos allmänheten och beslutsfattarna för att den också kan ha hälsorisker. Därför gör vi studien, säger professor Anders Ahlbom vid Karolinska Institutet till TCO-tidningen.

Utöver enkäten kommer forskarna också att från mobiloperatörerna hämta uppgifter om varje deltagares telefonanvändning. Uppgifter om sjukdomar hos deltagarna ska inhämtas från hälsoregister.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.