Stor spridning mellan myndigheter i utvärdering

STATSFÖRVALTNING2018-04-24

Allt fler av statens myndigheter får högsta betyg för sin hantering av ekonomiadministration. Samtidigt ökar också antalet som får bottenbetyget C i Ekonomistyrningsverkets utvärdering.

Ekonomistyrningsverkets, ESV, konstaterar i sin årliga utvärdering att myndigheterna överlag är bra på att följa de ekonomiadministrativa bestämmelserna. Fler myndigheter än förra året får det högsta EA-värdet, AA. Samtidigt får fler myndigheter det lägsta ”koncernvärdet” C.

Andelen myndigheter med AA ökade under 2017 till 62 procent, jämfört med 54 procent för 2016. Fem myndigheter - Länsstyrelsen i Kalmar, Länsstyrelsen i Stockholm, Migrationsverket, SIDA och Jordbruksverket får dock värdet C. 2016 var det bara en myndighet som fick C. Framför allt är det en handfull frågor som påverkar resultatet negativt, enligt ESV. Var tionde myndighet uppfyller inte fullt ut Riksarkivets föreskrifter och allmänna råd för räkenskaperna. Också hanteringen av skatter och arbetsgivaravgifter ger relativt många låga resultat.

Inom området övriga regler finns två frågor som ger sämre resultat. Bara 54 procent av myndigheterna uppfyller kriterierna för att skicka in hyresavtal i tid till ESV.

Ekonomiadministrativ utvärdering

EA-värderingen består av en extern bedömning och en självdeklaration. I den externa bedömningen används information från myndigheternas inrapportering i statsredovisningssystemet Hermes och information som ESV hämtar in från andra myndigheter. Självdeklaration från myndigheterna används för att på ett kostnadseffektivt sätt kunna samla in information om myndigheternas efterlevnad av andra delar av de ekonomiadministrativa bestämmelserna.

Källa: ESV

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA