Annons:

Bild: Getty Images

Stor skillnad i sjukfrånvaro på de största myndigheterna

SJUKFRÅNVARO2024-04-30

Sjukfrånvaron i staten går ned. Men inte överallt. Arbetsförmedlingen är en av de myndigheter där sjukfrånvaron i stället har ökat de tre senaste åren. ”Jag kan inte få det till något annat än att det är en stressad situation i organisationen”, säger Anders Wikström, vice ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen.

Under måndagen presenterade Arbetsgivarverket statistik som visade att sjukfrånvaron i staten 2023 minskade med 0,4 procentenheter, till 3,7 procent, jämfört med året innan.

Men alla myndigheter följer inte trenden. Av de 202 som ingår i statistiken rapporterade 56, en dryg fjärdedel, att sjukfrånvaron ökade.

En av de myndigheter där sjukfrånvaron ökat de senaste tre åren är Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen är den enda av de tio största myndigheterna där sjukfrånvaron ökade mellan 2022 och 2023, om än knappt – med 0,1 procentenheter.

– Det skulle så klart kunna härledas till tillfälligheter, men vi ligger för högt, säger Anders Wikström, vice avdelningsordförande för ST inom Arbetsförmedlingen.

I fjol var sjukfrånvaron på myndigheten 5,8 procent av den ordinarie arbetstiden, att jämföra med 5,7 procent året innan och 5,3 procent 2021. Det är också den näst högsta sjukfrånvaron bland de tio största myndigheterna, efter Kriminalvården. Lägst ligger Försvarsmakten med 2,4 procent.

Enligt Anders Wikström ligger fokus för ST lokalt just nu på den höga sjukfrånvaron.

– Som av en händelse har myndigheten skyddskommitté på samverkansmöte nu på torsdag. Sjukfrånvaron ska definitivt inte ligga över snittet och frågan kommer att komma upp på mötet, säger han.

Att myndigheten ändå ligger över snittet för sjukfrånvaro inom staten härleder Anders Wikström till arbetssituationen.

– Jag kan inte få det till något annat än att det är en ganska stressad situation i organisationen, med hög arbetsbelastning konstant. Det lär inte bli bättre heller, för enligt ekonomichefen kommer vi att tappa 400 miljoner kronor även 2025.

Underskottet är något Anders Wikström kommer att lyfta på samverkansmötet i veckan, säger han.

– Vi har ju sparat ända in på benet. Det är jag inte ensam om att tycka, det finns det även höga chefer som säger. Vi måste titta på vad vi inte ska göra, för vi klarar inte av att göra allt.

Anders Wikström tror inte att det skulle finnas ett enkelt samband mellan hög arbetsbelastning och sjukfrånvaro. Däremot kan för hög arbetsbelastning över tid i kombination med bristande stöd och kontroll utgöra en risk för sjukfrånvaro, menar han.

Varför Arbetsförmedlingen har den näst högsta sjukfrånvaron bland de tio största myndigheterna är svårt att veta, menar Anders Liif, tillförordnad HR-direktör på myndigheten.

– Det är svårt att jämföra med andra då vi huvudsak utgår från oss själva när vi följer vår sjukfrånvaro, säger han.

Mellan 2021 och 2023 ökade sjukfrånvaron på Arbetsförmedlingen från 5,3 till 5,8 procent. Men att frånvaron var lägre 2021 då pandemin fortfarande pågick och sjukfrånvaron gick ned är inget konstigt, betonar Anders Liif,

Ser man tillbaka ännu längre var sjukfrånvaron på Arbetsförmedlingen 7 procent i början av 2017, som rullande tolvmånaderssiffra, poängterar han.

– Man kan säga att sjukfrånvaron svängt upp igen efter pandemin – men inte till de nivåer som vi hade tidigare. Så över en längre tid har sjukfrånvaron gått ned, säger Anders Liif.

Han menar att Arbetsförmedlingen som arbetsgivare tar frågan om ohälsa bland medarbetarna på stort allvar.

– Men vi kan säkert bli bättre på att minska vår sjukfrånvaro, såväl den korta som den längre frånvaron.

Så vad krävs för att era siffror ska sjunka?

– Svårt att svara på. Som arbetsgivare måste vi vara duktiga på att både jobba förebyggande och aktivt med att avhjälpa ohälsa när den uppstår. Men jag tror också att en ökad fokusering, beslutsamhet och samarbete mellan chefer, medarbetare och fackliga organisationer kan vara en viktig del i att minska vår sjukfrånvaro, säger Anders Liif.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA