Stor osäkerhet inför sammanslagning
Om drygt tre månader ska arbetet på landets två nya högskolemyndigheter dra i gång. Men klockan tickar och fortfarande är osäkerheten stor kring åtskilliga frågor som rör personalen. Under tiden väljer många att sluta.
Årsskiftet innebär omfattande förändringar för landets högskolemyndigheter. Högskoleverket, Verket för högskoleservice och Internationella programkontoret skrotas och två nya myndigheter skapas.
Men fortfarande är osäkerheten stor om de nya myndigheterna.
– Många är väldigt oroliga. Det är så mycket som vi inte har fått besked om, sägerJean-Pierre Zune, ST-ordförande på Högskoleverket.
Men redan nu är det klart att det kommer att bli övertalighet på de nya myndigheterna, som ska heta Universitets-
kanslerämbetet och Universitets- och högskolerådet.
– Det förstår var och en som kan de fyra räknesätten, säger Jean-Pierre Zune.
Lennart Ståhle, stabschef på Högskoleverket, bekräftar bilden.
– När det handlar om områden som IT, information och administration så kommer det att bli en minskning av personal, det är helt klart, säger han.
Hur stor minskningen blir är däremot oklart. Men budgeten är snäv. 126,2 miljoner i budgetram för Universitetskanslerämbetet är tajt, menar de båda.
– Det är ingen hemlighet att vi ser problem med den budgeten. Vi är inte nöjda, säger Lennart Ståhle.
Jean-Pierre Zune är starkt kritisk.
– Det är absolut för lite pengar. Vi kommer att behöva skära så mycket att det skadar verksamheten. Det blir en anorektisk organisation.
Tidsramen och budgeten är knapp, oklarheterna många. Enligt Jean-
Pierre Zune väljer många medarbetare att sluta.
– De söker sig härifrån. Ofta är det de som man verkligen skulle behöva ha kvar som försvinner först.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.