Annons:

Bild: Cornelia Walles

USAs biståndsstopp drabbar Wallenberginstitutet

HÖGSKOLAN2025-03-05

Den nya amerikanska administrationens beslut att stoppa allt bistånd slår hårt mot Wallenberginstitutet i Lund, rapporterar Sydsvenskan. Tolv procent av budgeten består av biståndsmedel från USA. ”Det var en extra käftsmäll”, säger institutets chef Peter Lundberg till tidningen.

Den nytillträdde amerikanske presidenten Donald Trumps beslut att avveckal biståndsmyndigheten USAID innebär en ny ekonomisk prövning för Raoul Wallenberginstitutet för mänskliga rättigheter. Institutet har redan tvingats säga upp personal och det unika biblioteket hotas av nedläggning om inte regeringen skjuter till ytterligare anslag.

”Vi har redan åderlåtit vårt eget kapital under ett decennium. Om vi inte drar i nödbromsen nu så kommer vi inte att ha något Raoul Wallenberg-institut om några år. Vi har redan varit tvungna att säga upp en del folk som har jobbat med vår forskning, och nu hotas vårt bibliotek av nedläggning”, säger Peter Lundberg till Sydsvenskan.

Att USA nu beslutat att i princip helt avveckla sitt internationella bistånd innebär att institutet förlorar finansieringen för fyra internationella projekt, vilket motsvarar tolv procent av den totala budgeten.

”Det var en extra käftsmäll”, säger Peter Lundberg till tidningen.

Raoul Wallenberginstitutet har tidigare vänt sig till regeringen med en begäran om ytterligare finansiering. Om inga ytterligare medel från staten kommer måste biblioteket läggas ned redan i år. Något besked från regeringen har inte kommit. Institutet har efterfrågat en årlig finansiering på tio miljoner kronor, varav tre miljoner behövs för att rädda biblioteket.

”Om vi inte får pengar så måste vi avveckla biblioteket i år, och troligtvis delar av vår forskning och andra delar av organisationen. Som en stiftelse måste vi ha en budget i balans”, säger Peter Lundberg till Sydsvenskan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA