"Stoppa kreditupplysning på webben"

DATAINSPEKTIONEN2009-10-28

Datainspektionen, DI, kräver i ett brev till regeringen att en eventuell grundlagsändring snabbutreds för att få stopp på den okontrollerade spridningen av kreditupplysningar.

Enligt Kreditupplysningslagen ställs höga krav på vem som får bedriva kreditupplysningsverksamhet och till vem kreditupplysningar får lämnas. Lagen föreskriver dessutom att den som blir omfrågad får en kopia av den information som lämnats ut. Trots det lämnas miljontals kreditupplysningar ut varje år i strid med lagen. Kreditupplysningsföretag säljer sin information på internet i skydd av utgivningsbevis, konstaterar DI.

Nyfikna kan skaffa sig kreditupplysningar på webben om grannar, vänner, släktingar, arbetskamrater och kändisar. Dessutom används kreditupplysningar i mer affärsmässiga sammanhang, skriver DI till regeringen:

”Det kan exempelvis handla om arbetsgivare som vill sålla bort arbetssökande som har betalningsanmärkningar eller försäkringsbolag som vill höja försäkringspremier för personer som har ett skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten.”

– År efter år har vi fått skriva i vår årsredovisning att vi inte har kunnat nå målet att skapa ett gott integritetsskydd på kreditupplysningsområdet, säger DIs generaldirektör Göran Gräslund i ett pressmeddelande.

För att stoppa den okontrollerade spridningen av kreditupplysningar föreslår DI att Yttrandefrihetskommittén får i uppdrag att specialutreda om grundlagen måste ändras för att hindra kreditupplysningsföretag från att sprida informationen. Grundlagsändringar förutsätter två beslut av riksdagen med ett mellanliggande riksdagsval. Det betyder att riksdagen måste fatta beslut om en sådan ändring före valet 2010. Annars kan ingenting göras förrän efter nästa val 2014.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA