Stopp för extratjänster gav färre i jobb

ARBETSFÖRMEDLINGEN2020-02-03

Det blev en tydlig nedgång av andelen nyanlända som kom i sysselsättning, när Arbetsförmedlingen förra året slutade anvisa till nya extratjänster, rapporterar SVT.

Andelen nyanlända som var i arbete 90 dagar efter att de lämnat etableringsfasen har ökat stadigt sedan 2013, enligt den statistik SVT redovisar. Men andelen minskade kraftigt mellan 2018 och 2019, som en följd av att Arbetsförmedlingen slutade anvisa personer till extrajobb. Under 2018 hade 38 procent av de nyanlända som lämnat etableringsfasen något slags jobb efter 90 dagar. 2019 sjönk andelen till 31 procent. Minskningen är enligt SVT något större bland män än bland kvinnor.

I Arbetsförmedlingens statistik räknas både osubventionerade anställningar och subventionerade anställningar som jobb. Förra året hade 6,1 procent av de nyanlända ett osubventionerat arbete 90 dagar efter etableringsfasen, jämfört med 6,6 procent året innan. 24,5 procent hade någon form av subventionerad anställning, som nystartsjobb eller extratjänst.

Extratjänster är en form av subventionerad anställning för nyanlända och långtidsarbetslösa. Extratjänster utgörs av enklare jobb inom offentlig sektor eller i civilsamhället. Enligt Arbetsförmedlingen spelar extratjänsterna stor roll för sysselsättningen:

”Extratjänsterna har visat sig vara väldigt effektfulla för den här målgruppen, vilket har lett till att de i större utsträckning kommer i arbete efter att ha haft en extratjänst”, säger enhetschef Staffan Johansson vid Arbetsförmedlingen till SVT.

Arbetsförmedlingen hävde stoppet för extratjänster 1 november 2019.

Andel i jobb 90 dagar efter etableringsfasen

2013: 20 procent

2014: 20 procent

2015: 24 procent

2016: 27 procent

2017: 28 procent

2018: 38 procent

2019: 31 procent

Källa: Arbetsförmedlingen

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA