Annons:

Stopp för chefer utan examen

KRONOFOGDEN2016-11-22

Kronofogden har infört krav på akademisk examen för alla chefer. Bland första linjens teamchefer kommer omkring en tredjedel på sikt inte att få fortsätta, enligt de nya reglerna. Det kommer att drabba verksamheten, anser STs avdelningsordförande.

– Det finns helt enkelt ingen koppling mellan akademisk examen och lämplighet som chef, säger ST-avdelningens ordförande Arne Lundgren. Vi var emot det nya kravet, men vi fick inte igenom vår uppfattning.

Många chefer på Kronofogden har gått den långa vägen. Enligt myndighetens egna uppgifter saknar för närvarande 40 av totalt 125 teamchefer akademisk examen, liksom 4 av 14 enhetschefer. De som inte uppfyller kravet får fortsätta under sitt treåriga förordnande, en period som kan förlängas i ytterligare tre år. Men sedan är det slut, eftersom man inte får behålla samma chefspost mer än sex år och inte har möjlighet att få en annan utan akademisk examen.

– Det kommer att påverka verksamheten om så många måste lämna sina jobb, säger Arne Lundgren. Jag tror också att det blir problem med nyrekryteringen på vissa håll. Myndigheten har inte haft någon chefspool

eller chefsutbildning för internrekrytering, vilket vi har drivit på för i många år. Så det finns inga att ta av i dagsläget.

ST-medlemmen och verksamhetscontrollern Börje Johansson i Göteborg reagerar starkt mot beslutet. I arbetslivet i övrigt är det en självklarhet att man tittar på hela kompetensen och inte bara på examen, säger han.

– Jag har ingen akademisk examen men fick dispens för att vara enhetschef utan att vara kronofogde. Jag är beklämd över att se dokumenterat duktiga chefer som inte kommer att få fortsätta.

Förutom goda ledaregenskaper behöver cheferna ha goda kunskaper om verksamheten, anser han.

– Det är inte bara att plocka in folk från gatan, även om de har akademisk examen och tidigare chefserfarenhet.

Kronofogdens vikarierande verksamhetschef Eva Carlquist säger till Publikt att de höjda utbildningskraven beror på att myndigheten står inför ett stort förändringsarbete, bland annat med utveckling av e-tjänster, vilket innebär högre krav på både medarbetare och chefer.

– Utvecklingstakten är för låg. Uppdragsgivaren, kunder och även chefer och medarbetare har krav och förväntningar som verksamheten inte uppfyller i dag.

Hur verksamheten ska klara ett eventuellt omfattande chefsbyte inom några år tycker hon är omöjligt att säga.

– Vi får se, utvärdera och följa upp. Vi kan inte bestämma nu hur det ska vara om sex år.

»Jag är beklämd över att se dokumenterat duktiga chefer som inte kommer att få fortsätta,« säger STs Börje Johansson.
Bild: Jerker Andersson
»Jag är beklämd över att se dokumenterat duktiga chefer som inte kommer att få fortsätta,« säger STs Börje Johansson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Håkan Bodin (ej verifierad) fre, 11/25/2016 - 10:17
Hej,
Personligen, anser jag att gedigen erfarenhet inom ett kunskapsområde inkl eventuella fortlöpande interna utbildningar inom detta område (alltid "nyhetsuppdaterad") etc. mycket väl kan stå upp emot en teoretisk akademisk examen. Håller även med Arne Lundgren som säger: " – Det finns helt enkelt ingen koppling mellan akademisk examen och lämplighet som chef". Ledarskapskapacitet och ledaregenskaper är inget som automatiskt följer med en teoretisk akademisk examen. Jag tror detta vore rent felaktigt att enbart tänka i dessa banor, är åtminstone min personliga mening.

Avd.Ordf. Håkan Bodin, ST inom PRV

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA