Stöd till specialskolor kan försvinna

SPECIALSKOLAN2011-04-07

Barn med funktionsnedsättning ska få större möjlighet att välja mellan en vanlig grundskola och specialskola. Och subventionerna till specialskolorna ska bort. Det föreslår en utredning. Förslaget oroar STs avdelningsordförande.

Linda Meyerhöffer, ordförande för ST på Specialpedagogiska skolmyndigheten, är orolig för vilka konsekvenser förslagen får för myndigheten och specialskolorna.

− Det är inte svårt att förstå att motivationen för att låta barn och ungdomar gå på specialskola i stället för kommunal grundskola kommer att minska om det innebär högre kostnader för kommunerna, säger hon.

I dag har elever som är döva eller hörselskadade små möjligheter att välja skola, eftersom möjligheten att få läsa teckenspråk eller få särskilt anpassade undervisningsmiljöer är begränsade i den vanliga grundskolan.

Föräldrar som vill ge sina barn tillgång till en tvåspråkig miljö med både teckenspråk och svenska är därför i princip hänvisade till den statliga specialskolan, konstaterar Utredningen om en flexibel specialskola i ett delbetänkande.

Utredningen föreslår därför att en nationell samordnare ska leda en satsning för att få fler huvudmän än specialskolan att erbjuda utbildning i teckenspråk och anpassade undervisningsmiljöer.

Men eftersom staten i dag subventionerar specialskolan är förutsättningar inte likvärdiga för olika huvudmän, anser utredningen.

I framtiden bör därför kommunerna stå de faktiska kostnaderna för en plats i specialskola, precis som för de faktiska kostnaderna i en grundskola, skriver utredningen. Kostnaden föreslås bli 550 000 kronor per elev och läsår och gälla från 2013.

Greger Bååth, generaldirektör på Specialpedagogiska skolmyndigheten, tycker att det är bra att elever med funktionsnedsättningar får utökade rättigheter. Redan nu minskar antalet barn inom specialskolan, och han anser att man måste bli bättre på att framhålla sin speciella kompetens.

− Men det är viktigt att ersättningssystemet inte leder till att kommunerna pläderar för att barnen ska välja det minst kostsamma alternativet av ekonomiska skäl.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA