Stöd till innovation ska stärkas

HÖGSKOLAN2019-10-25

En särskild utredare ska se över hur innovationsstödet kan förbättras vid svenska lärosäten. Ett ändamålsenligt innovationsstöd vid statliga universitet och högskolor behövs för att stärka Sveriges konkurrenskraft, sysselsättning och ekonomiska utveckling, skriver regeringen.

Det stöd till innovationer som finns vid lärosätena behöver utvecklas och bli mer ändamålsenligt, för att kunskap ska komma till nytta i samhället på ett bra sätt, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Därför ska den särskilda utredaren Alf Karlsson se över hur forskare och studenter i hela landet kan få bättre stöd för att den kunskap som forskningen leder till ska kunna identifieras och kommersialiseras.

Innovationsstödet vid universitet och högskolor bedrivs bland annat av innovationskontor och holdingbolag. Holdingbolagen varierar kraftigt i storlek och har olika mycket kapital för investeringar. Små holdingbolag kan ha svårt att investera och upprätthålla all den kompetens som krävs för en komplex verksamhet, konstaterar regeringen.

”Vi behöver se över om dagens ordning med holdingbolag och innovationskontor är ett effektivt och ändamålsenligt sätt för riksdagen och regeringen att stödja arbetet med innovation, kommersialisering och annat nyttiggörande av kunskap vid lärosätena”, kommenterar Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning, i pressmeddelandet.

Syftet med ett mer ändamålsenligt innovationsstöd vid statliga universitet och högskolor är att stärka Sveriges konkurrenskraft, sysselsättning och ekonomiska utveckling, skriver regeringen. Utredningen ska vara klar i september nästa år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA