Stockholms tingsrätt stannar i Rådhuset

DOMSTOL2005-10-20

Domstolsverket föreslår att Stockholms tingsrätt stannar kvar i Rådhuset på Kungsholmen, sedan länsstyrelsen gett tillstånd till de ombyggnationer som krävs.

Domstolsverket har utrett två alternativ för tingsrätten i framtiden, dels Rådhuset, dels kvarteret Klamparen vid Fleminggatan ett par kvarter bort. I kvarteret Klamparen sitter idag tingsrättens avdelning för tvistemål, medan brottmålsavdelningen finns i Rådhuset.

När domstolarna omorganiseras om från den 1 januari 2007 ska ett stort antal brottmål flyttas från Stockholms tingsrätt till tingsrätterna i Solna respektive Huddinge. Domstolsverket vill inrymma tingsrättens verksamhet i samma fastighet efter omorganisationen.

Verket ville teckna hyresavtal med fastighetsägaren GE Real Estate om kvarteret Klamparen och lämna nuvarande hyresvärden Vasakronan och Rådhuset. Men länsstyrelsen vände sig till regeringen och begärde att flyttplanerna skulle avstyras – det är kulturhistoriskt viktigt att Rådhuset fortsätter att vara Stockholms tingsrätt och inte byggs om till kontor eller bostäder.

Därför har länsstyrelsen också tillmötesgått de krav på förändringar av Rådhuset interiört och exteriört som domstolsverket begärt, och därmed förordar verket nu att tingsrätten efter omorganisationen blir kvar i Rådhuset och att de delar av organisationen som sitter i Klamparen också flyttas dit.

Ett tungt vägande skäl för verket var också att det skulle ställa sig svårt att bygga en fritagningssäker förbindelse mellan Kronobergshäktet och kvarteret Klamparen – till Rådhuset finns redan Suckarnas gång.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA