Stillasittande arbete kan få nya gränsvärden
Europeiska forskare har gått samman för att sätta gränsvärden för stillasittande arbete. En liten apparat, lutningsmätare, används för att kunna göra objektiva mätningar.
Forskare inom Perosh, ett nätverk för europeiska arbetslivsinstitut, har som ett första steg i samarbetet synkroniserat sin terminologi, mätmetoder och analyser kring belastningsergonomi. I nästa steg hoppas de kunna föreslå gemensamma rekommendationer för stillasittande arbete.
I Sverige deltar Lunds universitet, Karolinska Institutet och Högskolan i Gävle. Avdelningen för arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet har redan gjort ett förslag om gränsvärden, ”åtgärdsnivåer”, för olika slag av ergonomisk belastning, berättar forskaren Henrik Enquist vid universitetet.
– På det här området finns ju inga gränsvärden som det finns för andra exponeringar. Vårt förslag har ännu inte gränsvärden för stillasittande arbete, däremot exempelvis om man arbetar med lutande huvud eller armarna lyfta.
En liten ”lutningsmätare”, inklinometer, på låret och en på ryggen samlar data om hur personen rör sig. Att få objektiva resultat är ett stort steg framåt, förklarar Henrik Enquist, eftersom det är notoriskt svårt att värdera rörelser enbart med visuella observationer.
– Det har visats i studier att det är väldigt svårt att upprepa ett resultat, även med samma observatör och samma video.
Metoden har väckt stort intresse bland skyddsombud och inom företagshälsovården, säger han. Den har bland annat använts i en undersökning av hotellrumsstädares arbetsmiljö.
– De låg över rekommendationen på nio av elva punkter. Och resultaten har fått genomslag. Parterna har skrivit in i sitt avtal att de ska arbeta med de här frågorna.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.