Statstjänstemän deltar i revolten

EGYPTEN2011-02-04

Människor från alla grupper deltar i upproret mot president Hosni Mubarak och hans regim i Egypten. Där finns muslimer och kristna kopter, kommunister och liberaler, statstjänstemän och privatanställda.

Av:  Eva Boss

En av dem som varje dag tagit del i demonstrationerna på Tahrirtorget i Kairo är författaren Alaa El Aswany, långvarig kritiker av regimen. Han tror att inget kan stoppa upproret:

– Det är folk som vill leva ett anständigt liv. Livet blev omöjligt. De vill inte ha det gamla formuläret med korruption, tortyr och våld. Det här är en revolution, säger han.

Alaa El Aswany säger också och att det våld som förekommit de senaste dagarna är den vanliga taktiken av en desperat diktator som försöker behålla makten.

Demonstrationerna utbröt plötsligt och spontant. Inga grupper har haft tid att samla sina medlemmar. Det gäller även de statligt anställda.

John Monroe, som tidigare varit EU-kommissionens rådgivare i Kairo tror att de flesta statstjänstemän ligger lågt för att inte riskera sina pensioner i väntan på att oroligheterna tar slut och de vet vem som får makten.

– Deras fackföreningar är bildade av staten och ägnar sig inte åt det vi tar för givet att fackföreningar ska göra, säger han.

John Monroe vågar inte förutse utgången. Hosni Mubarak klamrar sig envist kvar vid makten.

– Jag tror att oppositionens man Mohammed El Baradei kommer att försvinna. Han är inte religiös och det måste man vara i Egypten. Min gissning är att Muslimska brödraskapet väntar i bakgrunden tills de ser vem som vinner, säger han.

Gerry Butt, journalist som bevakat Mellanöstern i många år för bland annat brittiska BBC, är för sin del övertygad om att statstjänstemännen deltar i upproret i samma utsträckning som andra grupper. Cirka två miljoner av landets 83 miljoner invånare demonstrerar.

– Oljeministern beordrade på onsdagen tjänstemännen inom den nationaliserade oljeindustrin att ställa upp på Mubaraks sida i demonstrationerna. En del ställde upp men andra vägrade, berättar han.

Gerry Butt påpekar också att de anställda i armén är statsanställda, men att de i stor utsträckning tagit ställning för Mubaraks motståndare.

– Jag tror att det nu handlar om är hur lång tid upproret tar. Folk har inte råd att ge sina familjer mat om upproret pågår mycket längre, säger Gerry Butt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA