Statsråd och tjänstemän kritiseras
Statsminister Göran Persson och flera av hans ministrar bär enligt Katastrofkommissionen ansvaret för att den svenska hanteringen av tsunamikatastrofen blev undermålig.
Göran Persson hålls ansvarig för att det inte fanns någon fungerande krisledning i Regeringskansliet, trots att frågan om en central krisledning aktualiserats vid flera tillfällen under hans tid som statsminister.
– UD fick ta på sig rollen att leda både departementen och myndigheterna i det komplicerade arbetet, och det klarade man inte, säger kommissionens ordförande Johan Hirschfeldt.
Kabinettssekreterare Hans Dahlgren borde ha lett UD:s arbete mer aktivt, anser kommissionen. Också flera andra chefstjänstemän i UD och andra departement kritiseras för passivitet. Många som fick larm om den allvarliga katastrofen var på ledighet på annan ort och bedömde att de inte behövde leda verksamheten på plats.
– I en så allvarlig situation kan verksamheten inte ledas via mobiltelefon. Man måste vara på plats för att organisera verksamheten, bestämma vem som ska kallas in och leda arbetet, säger Johan Hirschfeldt.
Också utrikesminister Laila Freivalds och sjukvårdsminister Ylva Johansson kritiseras av kommissionen.
Många har hört av sig
Mellan 350 och 400 personer har hört av sig till kommissionen och berättat om sina erfarenheter av hur katastrofen hanterades, och kommissionen konstaterar att många misstag begicks.
– Det är obegripligt att kabinettssekreteraren säger att han inte har uppfattat att han haft det operativa ansvaret. Men det kan vara för att skydda sig mot ännu allvarligare kritik, säger Åke Isaksson, ordförande för ST på utrikesdepartementet.
Isaksson är inte förvånad över att flera tjänstemän namnges och kritiseras i kommissionens rapport:
– Man borde kunnat agera även utan signaler från den politiska ledningen.
Kommissionen föreslår att en central krisenhet inrättas inom statsrådsberedningen. Enheten ska ha en omvärldsbevakning så att den tidigt kan slå larm om krissituationer uppkommer. Enheten ska också kunna agera och sätta in vissa åtgärder, t ex sjukvårdsinsatser, utan att vänta in regeringsbeslut.
– Kommissionen har uppenbarligen gjort ett gediget arbete, och dragit rimliga slutsatser inom ramen för sitt mandat, säger Åke Isaksson.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.