Statskontoret underkänner utredningen

NYHET2005-02-03

Beräkningarna bygger på godtyckliga antaganden och de effekter som lyfts fram är av spekulativ karaktär. Det är Statskontorets betyg på lokaliseringsutredningen.

Av:  Eva Spira

Inledningsvis konstaterar Statskontoret att Jan Bergqvists lokaliseringsutredning bygger på en aspekt som liknar ett moment 22: Hela tanken med omlokaliseringen är att skapa nya arbetstillfällen på de orter som drabbas av försvarsnedläggningen. Det förutsätter att den nuvarande personalen inte följer med. Men skulle det bli så att en stor del av personalen inte följer med, kan omlokaliseringen å andra sidan inte försvaras – vare sig ur ett statsfinansiellt perspektiv eller ett verksamhetsperspektiv.

Statskontoret ställer sig tveksamt till att fungerande myndigheter omstruktureras utan föregående analys och används som verktyg i statens lokaliseringspolitik.

Kostnaderna för att såväl avveckla som nyrekrytera personal är för lågt räknade, enligt Statskontoret. Utredningen har också avfärdat eller i liten utsträckning analyserat de långsiktiga effekterna av omlokaliseringen.

”De effekter som lyfts fram är av rent spekulativ karaktär och övervägande positiva. Samtidigt tonar utredningen ner eller underlåter att diskutera effekter av mer negativ innebörd”, skriver Statskontoret.

Statskontoret pekar också på att arbetsmarknaden i Stockholm kommer att påverkas av ett plötsligt och stort utbud av kvalificerade akademiker och specialister.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA