Statskontoret föreslår ny myndighet

TILLSYN2006-11-07

En ny myndighet bör bildas för att ta över uppgiften att utöva tillsyn över socialtjänsten och hälso- och sjukvården. Det föreslår Statskontoret.

Statskontoret har på regeringens uppdrag sett över hur tillsynen av socialtjänsten och av hälso- och sjukvården ska organiseras. Tre alternativa lösningar diskuteras i Statskontorets rapport:

  • Socialstyrelsen tar över hela tillsynsansvaret
  • En ny central myndighet inrättas. Den ansvarar för den övergripande tillsynen, medan länsstyrelserna utövar all operativ tillsyn
  • En ny central myndighet bildas för att utöva all den tillsyn som Socialstyrelsen och länsstyrelserna idag ansvarar för

Statskontorets förslag är att en ny myndighet inrättas. Den ska ta över länsstyrelsernas tillsynsansvar för socialtjänsten, som enligt Statskontoret har stora regionala skillnader i dag. Myndigheten ska också ta över Socialstyrelsens tillsyn av hälso- och sjukvården, vilket gör att rollfördelningen blir tydligare. Socialstyrelsens förvaltarroll blir klarare när tillsynen flyttas till den nybildade myndigheten.

Av 500 anställda på Socialstyrelsen arbetar drygt 150 på tillsynsavdelningen. Ytterligare ett hundratal anställda på Socialstyrelsens regionala kontor berörs av förslaget till ny organisation.

De som berörs vid länsstyrelserna uppskattas av Statskontorets utredare till 125 personer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA