Statsförvaltningens parter möts på EU-nivå

EU2007-12-18

En social dialog på EU-nivå kan nu inledas mellan parterna inom statsförvaltningen. Det innebär starten på något nytt, enligt STs internationelle sekreterare Ilkka Pärssinen.

–Det här är ett genombrott. Vi har nu enats med arbetsgivarna om ett tvåårigt arbetsprogram, säger Ilkka Pärssinen, just hemkommen från ett smått historiskt möte i Lissabon.

Inom de flesta arbetsmarknadssektorer finns sedan länge en upparbetad sektorsdialog för förhandlingar mellan de fackliga parterna på Europanivå. Men av olika anledningar har detta saknats för statsförvaltningens del.

Ett av skälen är att de båda sidornas organisationsstruktur skiljer sig åt. Det är till exempel unikt att det som i Sverige finns ett oberoende arbetsgivarverk som facket kan förhandla med.

Sedan en tid finns dock två särskilt konstruerade organ för att inleda en dialog för den statliga sektorn. Det är TUNED, Trade Union’s National and European Administration delegation, på den fackliga sidan och EUPAN (European Union Public Administration Network) på arbetsgivarsidan.

På ett möte i Lissabon i luciaveckan enades dessa parter om ett tvåårigt arbetsprogram med tre huvudområden:

  • Att arbeta för en effektiv och hållbar statsförvaltning i ljuset av de demografiska förändringarna.
  • Att effektivt bidra till regeringarnas arbete med att implementera Lissabonstrategin.
  •   
  • Att motverka stress, våld och trakasserier på arbetsplatserna.

–Det här är starten på något nytt. Under resans gång kommer parterna att precisera sina ståndpunkter och fylla arbetsprogrammet med ett mer konkret innehåll, säger Ilkka Pärssinen, som ingår i parternas gemensamma styrgrupp.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA